ЛАСКАВО ПРОСИМО!

ЛАСКАВО ПРОСИМО!
ЛАСКАВО ПРОСИМО!

понеділок, 19 грудня 2011 р.

Бібліографія

Ми служимо людям у світському храмі ,
І совість століття пронизує нас .
А мудрість і правда розтоплять і камінь ,
Все – людям , життю і ніщо про запас.

Неможливо уявити сучасне життя без бібліотек . Сюди може прийти кожна людина , щоб отримати необхідну інформацію або просто «підзарядити» свою душу духовними багатствами, зібраними десятиліттями і дбайливо збереженими для нащадків. Скористатися цими надбаннями–допоможе бібліографія.
        А чи знаєте ви, що емблема бібліографії – великий Золотий ключ . І це насправді так: бібліографія – це ключ до всіх знань .
А власником цього чарівного ключа є один з провідних структурних підрозділів бібліотеки – інформаційно-бібліографічний відділ. Запрошуємо вас у світ бібліографії!

Термін “бібліографія” виник у Давній Греції ще у V столітті до нашої ери, від грецького biblion – “ книжка”, grapho (графо) – “пишу” і мав первісним значенням книгописання або переписування книг.
     Розвиток відділу тісно пов’язаний з розбудовою бібліотеки. Вводилися нові посади, змінювалася його структура. В 1962 році введена посада головного бібліографа, який знаходиться у ролі золотошукача , якому потрібно знайти крупинки золота у масі піску. І тут на допомогу йому приходить наш ключик – довідково-бібліографічний апарат.

Сучасний інформаційний простір пропонує надзвичайну кількість літератури на різноманітних носіях. У цьому масиві інформації зорієнтуватися дуже важко. Довідковий апарат – це не лише каталоги і картотеки. Він включає в себе декілька складових. Однією з таких є довідково-бібліографічний фонд відділу.
«Скарбницями мудрості і знань» називають енциклопедії. Слово енциклопедія з’явилося в Греції і означало «інструкції на всі випадки життя». Найстародавніша, яка дійшла до наших днів, написана ще в І столітті до нашої ери в Римі. Вона називалася «Природнича історія», складалася з 37 томів. Її вважали настільки цінною, що перевидавали 43 рази. Найбільшою енциклопедією була «Третя китайська» - 5 020 томів. Найдовша книга – англійський словник, в ньому 8000 сторінок.

Немає коментарів:

Дописати коментар