ЛАСКАВО ПРОСИМО!

ЛАСКАВО ПРОСИМО!
ЛАСКАВО ПРОСИМО!

четвер, 9 квітня 2020 р.

Довідково-бібліографічне обслуговування в публічній бібліотеці

Бібліографічний урок: Довідково-бібліографічне обслуговування в публічній бібліотеці

Довідково-бібліографічне обслуговування — це бібліографічне обслуговування відповідно до разових інформаційних запитів споживачів інформації.
Відповідь споживачеві на разовий інформаційний запит може подаватися у формі довідки, відмови або консультації.
Відмова — це відповідь на разовий інформаційний запит, в якій пояснюється неможливість видати споживачеві інформацію, що відповідає запитові. Відмовити споживачеві можуть на етапі прийняття запиту або після невдалого пошуку інформації.
Консультація, на відміну від довідки, не надає інформації, а містить поради щодо її самостійного пошуку користувачем. Консультація – це:
  • роз’яснення, як користуватися каталогами, картотеками, алфавітно-предметним покажчиком, електронними базами даних;
  • роз’яснення методики пошуку необхідної інформації з бібліографічних джерел – енциклопедій, словників, довідників, бібліографічних покажчиків;
  • консультації з оформлення бібліографічного списку використаної літератури;
  • надання відомостей про бібліотеку та її послуги.
Мета довідково-бібліографічного обслуговування — максимальне задоволення інформаційних потреб користувачів бібліотеки.
Ресурсна база: довідково-бібліографічний апарат, фонд довідкових та бібліографічних видань, система каталогів та картотек (традиційні карткові та електронні), фонд виконаних довідок, інтернет ресурси.
Запит - звернення користувача, яке відображає потребу в бібліографічній або фактографічній інформації. Види запитів: бібліографічний запит, тематичний, адресний, уточнювальний та фактографічний запит.
Бібліографічний пошук — пошук інформації про документ або пошук документів за джерелами інформації.
Бібліографічна довідка — відповідь на разовий запит, що містить бібліографічну або фактографічну інформацію, релевантну запиту, із зазначенням бібліографічних відомостей.
За формою доведення інформації до користувачів: усні довідки, письмові довідки, віртуальні (електронні) довідки.
Види усних довідок: тематична, адресна, уточнювальна, фактографічна.
Тематична довідка - перелік з певної теми первинних джерел інформації (творів друку, аудіовізуальних матеріалів, дисертацій, рукописів тощо) і вторинних джерел інформації (бібліографічних посібників).
Адресна бібліографічна довідка - бібліографічна довідка, яка встановлює наявність або місцезнаходження документа (чи його частини) в конкретному фонді.
Уточнювальна довідка - бібліографічна довідка, яка встановлює або уточнює елементи бібліографічного опису, який відсутній або перекрученений у запиті. Уточнювальна довідка містить бібліографічні дані, достатні для ідентифікації документа.
Фактографічна довідка - описання різних фактів, подій що стосуються предмета пошуку.

Немає коментарів:

Дописати коментар